Nou best wel; ik heb een dak boven mijn hoofd, dagelijks te eten, een man die van mij houdt en twee kinderen. Geen reden tot klagen als ik het vergelijk met mensen die niet eens te eten hebben of hun huur niet kunnen betalen. Vergelijken naar de andere kant, daar ga ik mij maar niet aan wagen. Daar word ik maar verdrietig van. Want ik weet ook wel dat ons inkomen dan helemaal niet onaardig is, maar we hebben ons qua uitgaven in een lastige hoek gemanoeuvreerd. Laat ik het zo zeggen: er blijft niets over voor leuke dingen en dat hoort toch ook bij leven. Maar goed, dat is onze uitdaging om uit die hoek van de klappen te komen. Terug naar de jeukende mail van Aartjan.

Ik heb deze gewoon copy-paste hieronder geplaatst (nou ja, hier en daar wat enters verwijderd 😊)

“Jack Ma is de rijkste man van China, en hij krijgt jeuk van arme mensen. Tijdens een speech zei de oprichter van Alibaba, een van de 10 grootste bedrijven ter wereld: “The worst people to serve are the poor people.”

Het geeft niks om arm te zijn. Maar het is wel pijnlijk om arm te blijven. En arme mensen hebben hun geldgebrek vaak te danken aan hun mentaliteit.

Jack Ma:“Tell them it’s free, they’ll think it’s a trap. Tell them it’s a small investment, they’ll say can’t earn much. Tell them to come in big, they’ll say no money. Tell them try new things, they’ll say no experience. Tell them it’s traditional business, they’ll say hard to do. Tell them it’s a new business model, they’ll say it’s MLM. Tell them to run a shop, they’ll say no freedom. Tell them run new business, they’ll say no expertise. They do have some things in common: They love to ask google, listen to friends who are as hopeless as them, they think more than a university professor and do less than a blind man. Poor people fail because of one common behavior: their whole life is about waiting.”

Op welk gebied ben jij als ondernemer vooral bezig met wachten?Op welk gebied ben je te veel aan het nadenken? Op welk gebied ben je te weinig aan het doen?

Iets om over na te denken.

Aartjan van Erkel”

Van die Jack Ma heb ik al vaker gehoord. De beste man is een workaholic van hier tot in China en terug. Hij pleit volgens het persbureau Bloomberg voor een 72-urige werkweek, anders hoef je niet eens te solliciteren. Hij promoot de 9-9-6 werkcultuur (van ’s morgen negen tot ’s avonds 9 uur en dat 6 dagen per week). Dat leidt ook in China tot verhitte reacties, want zo’n werkcultuur leidt tot stress en dat leidt weer tot sterfgevallen. Maar goed, de beste man is er stinkend rijk mee geworden blijkbaar en is al lang niet meer de leraar Engels met een modaal salaris. En hij leeft nog… en krijgt dus blijkbaar jeuk van mensen die arm zijn en blijven.

Nou kreeg ik dus jeuk van Aartjan’s mail. Want die beste Aartjan pakt met de quote van Jack Ma wel even mijn probleem bij de staart. Het ligt gewoon aan mijn mentaliteit.

Au!

Shit!

Vooral die laatste zin uit de quote slaat de spijker op zijn kop “Poor people fail because of one common behavior: their whole life is about waiting.”

Vorig jaar volgde ik een webinar van Mirjam van Gaalen (van MissCanvas) en na afloop was ik één van de gelukkigen die een skype-gesprek kreeg. Ze heeft heel veel met mij besproken, maar als een opmerking mij bij is gebleven, is het wel “Groei gaat gepaard met pijn. Als je iets echt wilt, moet het pijn doen om het te bereiken.” Hoe graag ik vorig jaar door haar gecoacht wilde worden, ik durfde het niet aan. Want hoe moest ik haar in vredesnaam betalen? En zou het de pijn waard zijn?

Het tekent mijn mentaliteit van afwachten. En alles duizend keer overdenken.

Ik ben er klaar mee … letterlijk en figuurlijk! Ik wil helemaal niet wachten…ik wil doen. Tot snel!

Afdrukken